قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز تصویب شد. مسئله قاچاق یکی از مهم ترین چالش هایی است که کشور ما با آن دست و پنجه نرم می کند و به دلیل مشکلات عدیده و خلاءهای موجود، قاچاق کالا و ارز به وفور انجام می گیرد. به همین دلیل ایجاد قوانین سفت و سخت و اصلاح قوانین قبلی جزء مواردی است که قوای سه گانه در دستور کار خود قرار داده اند.
قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای اولین بار در سال 1392 تصویب شده و در پایان همان سال اجرایی گردید. با این حال دارای نواقصی بود که با کسب تجربه و اصلاحیات صورت گرفته در طی سال های بعدی، قوانین مستحکم تری جهت جلوگیری و مبارزه با انواع قاچاق وضع گردید.
در تازه ترین اقدام، قانون مقابله با قاچاق کالا و ارز اصلاح گردید و قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز از مورخ 10 اردیبهشت 1401 لازم الاجرا شد. به همین علت قصد داریم در این مقاله به تفاوت های قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز و قوانین قاچاق کالا و ارز قدیمی تر بپردازیم.
تلفن همراه ( برای تماس کلیک کنید )
09125072891
تلفن ( برای تماس کلیک کنید )
88246626 021
دفتر مرکزی
تهران خیابان پاتریس لومومبا پلاک 168
اطلاعات بیشتر در مورد قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز
قانون قاچاق کالا و ارز برای اولین بار در سال 1392 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده و در اسفند ماه 1392 به اجرا گذاشته شد. این قانون مجموعه ای قوانین و ضوابط را پیش بینی کرده بود. اما مشکلی که در این قانون وجود داشت، خام بودن آن به جهت بی تجربگی دستگاه های مربوطه و دیگر مشکلات موجود همچون اختلاف نظرها بود.
سال های بعد با افزایش قاچاق، گسترش قاچاق به صورت سنتی و در فضای مجازی، افزایش لجام گسیخته نرخ ارز، چند قیمتی شدن ارز و دیگر مشکلات ایجاد شده، نیاز به تغییرات و قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز بیشتر دیده می شد.
بیشتر بخوانید: ابطال شرط سود
به همین علت این قانون چندین بار مورد اصلاح قرار گرفت و در اصلاحیات صورت گرفته، مواد جدید به قانون افزوده شده و ضمن اصلاح مواد قبلی، تبصره های بیشتری به آن ها الحاق گردید. در تازه ترین اقدام برای جلوگیری و مبارزه با قاچاق، قانون جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مورخ 10/11/1400 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و در تاریخ 07/12/1400 توسط شورای نگهبان تایید شد.
قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز در نهایت با دریافت تائیدیه نهایی از شورای نگهبان به تاریخ 23/01/1401، توسط رئیس جمهور به دستگاه های اجرایی ابلاغ و اجرای آن از 10 اردیبهشت 1401 لازم الاجرا گردید. در تاریخ 25 فروردین 1401 بود که این قانون در روزنامه رسمی کشور به چاپ رسید.
در قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز چه چیزی تغییر یافته است؟
مطابق گفته های معاون امور مقابله و هماهنگی حقوقی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قوانین جدید گسترده ای به قانون قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 الحاق شده است. در قانون اصلاح قاچاق سعی شده که خلأها و نقص های قبلی برطرف شود.
بیشتر بخوانید: 0 تا 100 ابطال سند رسمی به دلیل صوری بودن معامله
در سال های گذشته در زمینه پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و ارز، تجربیات بسیاری به دست آمد و دستگاه های مرتبط، بیش از پیش متوجه اشتباهات، مشکلات، نواقص و خلأهای قانون مبارزه با قاچاق شدند و با به کار بردن آن ها در قانون اصلاح مبارزه با قاچاق، سعی بر آن شده که این نواقص، خلأها و مشکلات مرتفع گردند.
تلفن همراه ( برای تماس کلیک کنید )
09125072891
تلفن ( برای تماس کلیک کنید )
88246626 021
دفتر مرکزی
تهران خیابان پاتریس لومومبا پلاک 168
قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز را می توان دستاورد ناشی از سال های اجرای قانون قبلی دانست که با بررسی های تخصصی و حضور کارشناسان متخصص سازمان های مربوطه در قوای سه گانه تهیه و تدوین گشته و به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. در قانون اصلاح قاچاق، مواد قبلی اصلاح شده و چندین تبصره به آن ها الحاق شده است.
قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز چه دستاوردهایی دارد؟
در قانون اصلاح قاچاق چندین دستاورد مهم دیده می شود که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- برای واگذاری کارت بازرگانی و هر گونه سوءاستفاده از آن مجازات تعیین شده و کارت یکبار مصرف حذف شده است.
- مطابق قانون اصلاح، عرضه قاچاق در فضای مجازی جرم انگاری شده است.
- ارائه خدمات ضمانت، خدمات مالی و خدمات بیمه به کالای قاچاق تخلف محسوب شده و متخلفین مجرم شناخته خواهند شد.
قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز + تفاوت با قوانین قبلی قاچاق کالا و ارز
- اضافه شدن برخی از دستگاه ها به جمع سایر دستگاه های عضو ستاد: در قانون اصلاح قاچاق، برخی سازمان ها و دستگاه های مرتبط با این موضوع، به جمع دستگاه های عضو قبلی است.
- ضمانت اجرای مصوبات: این ستاد قادر است که مصوباتی را در جهت پیشگیری و مبارزه با قاچاق تصویب کند و ضمانت های اجرایی جهت اجرای مصوبات ستاد در قانون اصلاح ایجاد شده است.
- رفع خلأها و اشکالات تعیین مصادیق قاچاق و امور گمرکی: ابهامات مربوطه رفع شده و در اصلاحیه جدید تشخیص و حد تشخیص مرتفع گردیده است. انجام این کار کمک زیادی به مبارزه قاچاق کالا و ارز کرده است. به این علت که پیش از تصویب قانون اصلاح، در مورد اظهار کالا بلاتکلیفی وجود داشت و مصادیق اسناد مورد سوءاستفاده روشن نبود. تکلیف این مشکلات در قانون جدید مشخص شده است.
- بر اساس قانون ساماندهی مرزی، کالاهای ملوانی که از طریق تعاونی های مرزنشینی یا مسافری از استان ها وارد کشور می شد جرم محسوب می شود و در قانون جدید مقرر شده که سیاست یکسانی وجود داشته باشد و با هر گونه جمع شدن انواع کالاهای معافیت دار مسافری و مرزی برخورد شود.
- در قانون اصلاح، یک معیار شفاف و دارای کمیت تعریف شده است. یک اختلاف تعیین شده که این اختلاف 15 درصد است. به این معنا که اگر تا 15 درصد نسبت به تعداد، وزن و حجم در کالای هم نام و همنوع داشته باشد، مشمول جریمه قانون گمرکی است. اما در صورت بالاتر رفتن از درصد تعیین شده، این کار قاچاق تعریف شده و با فرد خاطی برخورد می شود.
- تا قبل از اصلاح قانون قاچاق یک ابهام وجود داشت. سوالی که مطرح می شد این بود که آیا نگهداری و فروش کالای قاچاق جرم محسوب می شود یا خیر؟ این موضوع کلیه مغازه داران و کاسبانی را در بر می گیرد که کالاها و اجناس قاچاق را نگهداری کرده و به فروش می رسانند. در قانون اصلاحی، ضوابط و مقرراتی بدین منظور تدوین گشته و هر گونه تخطی از آن جرم محسوب می شود.
قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز: نتیجه گیری و پایان
در این مقاله به بررسی قانون اصلاح قاچاق کالا و ارز پرداختیم و ضمن ارائه توضیحاتی پیرامون قانون اولیه مبارزه با قاچاق و اطلاعات تکمیلی درباره قانون اصلاح مبارزه با قاچاق که از اردیبهشت ماه سال جاری به اجرا گذاشته شد، به بررسی تفاوت های قانون قدیم و جدید پرداخته شد و نکات مثبتی که در اصلاحیه جدید قانون صورت گرفته تشریح شد.
اگر به مقالات مرتبط با قرارداد و اسناد علاقمندید، می توانید مقالات بیشتری را در دسته بندی دعاوی قراردادها مطالعه کنید.