ابطال قرارداد بانکی

ابطال قرارداد بانکی و 3 مورد از ابطال قراردادهای تسهیلاتی

جدول عنوان ها

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که ابطال قرارداد بانکی راههای خاص خود را دارد. در واقع تنها بخشی از قراردادها قابل ابطال می‌باشند نه تمام قرارداد. به نظر شما کدام قراردادهای بانکی قابلیت ابطال دارند؟ شرایط ابطال قراردادها چیست؟ اگر شما هم قصد کسب اطلاعات در این زمینه را دارید، حتما تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

درباره ابطال قرارداد بانکی چه می‌دانید ؟

خوب است بدانید که اگر شرایط صحت قراردادها رعایت نشده باشد، آنگاه دعوای ابطال قرارداد بانکی مطرح می گردد. قراردادهای تسهیلاتی بانکی که قابلیت ابطال دارند عبارتند از: ابطال قراردادهای مضاربه، ابطال قرارداد فروش اقساطی، ابطال قراردادهای جعاله و ابطال قراردادهای مشارکت مدنی. شرایط ابطال در هر یک از این قراردادها با دیگری متفاوت است. با توجه به این موضوع بهتر است برای ابطال هر یک از این قراردادها اطلاعات لازم را در این حوزه به دست آورده و با وکیل بانکی مشورت کنید.

دفتر مرکزی

تهران خیابان پاتریس لومومبا پلاک 168

ابطال قرارداد بانکی چیست ؟

همانطور که می‌دانید ابطال در لغت به معنای باطل نمودن است. این واژه به طوری کلی بیانگر لغو کردن کلی یک قرارداد بانکی است. در یک قرارداد بایستی شرایط اساسی صحت معاملات ذکر شود و در صورتی که این موضوع رعایت نشود، قرارداد باطل خواهد شد. این شروط ذکر شده در برخی از موارد کل قرارداد را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند و در برخی دیگر تنها بخشی از قرارداد را باطل می‌کنند. قراردادهای تسهیلات بانکی به قراردادهایی می‌گویند که میان مشتریان و بانک منعقد می‌گردد. در صورتی که شرایط کلی در این قراردادها لحاظ نشود، قرارداد باطل خواهد شد. اگر شما هم قصد آشنایی با دلایل بطلان قراردادهای تسهیلاتی بانکی را دارید، با ما همراه باشید.

اگر نیاز به مطالعه در مورد ابطال سند رهنی دارید به این صفحه مراجعه کنید

قراردادهای تسهیلاتی بانکی چه مواقعی باطل می‌شوند ؟

به نظر شما ابطال قرارداد بانکی چه زمانی صورت می‌گیرد؟ شرایط خاص آن چیست؟ در ادامه بیشتر در این باره صحبت می‌کنیم.

1. ابطال قراردادهای بانکی به دلیل مغایرت با شرع و قانون

اگر قراردادی بین بانک و مشتری صورت بگیرد و این قرارداد خلاف قانون باشد، آنگاه امکان ابطال این قرارداد وجود خواهد داشت. به عنوان مثال می‌توان گفت که اگر قرارداد منعقد شده میان بانک و مشتریان بر خلاف آیین نامه‌ها و مقررات بانکی بدون ربا باشد، آنگاه ابطال آن امکان پذیر خواهد بود.

2. ابطال قراردادهای بانکی به دلیل مغایرت با مصوبات شورای بانک مرکزی پول و اعتبار و همچنین قانون بانکی و پولی کشور

در هنگام انعقاد قرارداد بایستی به مقررات و قوانین بانکی و پولی و همچنین آیین نامه‌های مربوط به آن توجه شود. در صورت عدم توجه به این قوانین و مغایرت قرارداد با آن‌ها، قرارداد باطل خواهد شد.

3. ابطال قرارداد تسهیلات بانکی به دلیل عدم وجود قصد و نیت و یا عقد صوری.

یکی از اصول و انعقاد قرارداد و همچنین پیش نیاز آن، وجود قصد و رضایت طرفین است. در صورتی که انعقاد قرارداد بدون رضایت و قصد طرفین باشد، به آن صوری می‌گویند. خوب است بدانید که قرارداد صوری قابلیت ابطال دارد.

دعاوی قابل ابطال

طرح دعوای ابطال قرارداد تسهیلات بانکی به دلیل عدم وجود اهلیت قانونی

یکی دیگر از پیش نیازهای انعقاد هر قراردادی این است که طرفین قرارداد از لحاظ قانونی دارای اهلیت باشند. قرارداد تسهیلات بانکی نیز در دسته این قراردادها قرار می‌گیرد. با توجه به این موضوع می‌توان بیان کرد که اگر فردی فاقد اهلیت قانونی باشد و اقدام به انعقاد قرارداد اخذ تسهیلات کند، آنگاه ابطال آن قرارداد امکان پذیر خواهد بود.

قراردادهای بانکی عبارتند از:

  • قرارداد مشارکت مدنی
  • قرارداد فروش اقساطی
  • قرارداد جعاله
  • قرارداد فروش اقساطی
  • قرارداد مضاربه
  • قرارداد اجاره به شرط تملیک و….

خوب است بدانید که در قانون عملیات بانکی بدون ربا، قانون گذار در این حوزه تدابیری اندیشیده است. مطابق با این تدابیر قانون گذار در زمینه‌های صنعت و معدن، ساخت مسکن، کشاورزی و… با اخذ تضمین متناسب، تسهیلاتی را به مشتریان عرضه می‌کند.

خوب است بدانید که در قانون عملیات بانکی بدون ربا، قراردادهای تسهیلاتی در مواد 11،10،و،12 از این قانون آمده‌اند. لازم به ذکر است که ارائه این تسهیلات از سوی بانک ضوابط و شرایط خاص خود را دارد که این شرایط در آیین نامه قانون عملیات بانکی بدون ربا و همچنین دستورالعمل‌های اجرایی آن ذکر شده است. چنانچه بانک بر خلاف این قوانین عمل کند، امکان ابطال قرادهای بانکی وجود خواهد داشت.  در ادامه برخی  دعاوی قابل ابطال در حوزه تسهیلاتی، فروش و اقساطی را مشاهده می‌کنید:

 1. ابطال قرارداد تسهیلاتی فروش اقساطی و طرح دعوای آن به دلیل ذکر نشدن زمان یا زمان‎های پرداخت اقساط توسط مشتری

 2. ابطال قرارداد تسهیلاتی فروش اقساطی و طرح دعوای آن به دلیل مشخص نشدن سود حاصل از فروش اقساطی

3.  ابطال قرارداد تسهیلاتی فروش اقساطی و طرح دعوای آن به دلیل مشخص نبودن موضوع قرارداد‌های اقساطی

4. ابطال قرارداد تسهیلاتی فروش اقساطی و طرح دعوای آن  به دلیل آن که فعالیت اقتصادی مرتبط با فروش اقساطی واقع نگردد.

5. طرح دعوا به دلیل اعلام نکردن قیمت نقدی کالای فروخته شده اقساطی به مشتری

6. ابطال قرارداد تسهیلاتی فروش اقساطی و طرح دعوای آن به دلیل مشخص نکردن مدت زمان بازگرداندن اصل مبلغ تسهیلات ارائه شده اقساطی

وکلای فصیح گروه متخصص در دعاوی بانکی با وکیل ما تماس بگیرید 02188246626

قراردادهای بانکی

ابطال قرارداد مشارکت مدنی

مشارکت یعنی این که قراردادی بین اشخاص حقیقی و حقوقی منعقد می‌شود و اشخاص سرمایه‌های غیر نقدی و نقدی خود را روی هم گذاشته و فعالیت مشترکی را آغاز می‌کنند. بدین ترتیب افراد در سود و زیان با یکدیگر مشارکت می‌کنند. لازم به ذکر است که قرارداد تسهیلاتی مشارکت مدنی به قراردادی گفته می‌شود که میان بانک و مشتریان منعقد می‌شود.

هدف از این نوع از قراردادها امعان رساندن قانون گذار به افرادی که در حوزه خدمات، صنعت و تولید فعالیت می‌کنند. لازم به ذکر است که در حال حاضر این موضوع کمی متفاوت شده است و هدف افراد از قراردادهای تسهیلات مشارکت مدنی، را اخذ تسهیلات و وام است. بدین ترتیب هدف بانک‌ها نیز تغییر کرده و به دست آوردن سود بیشتر از استحقاق قانونی به عنوان هدفی برای برخی بانک‌ها تعیین شده است. با توجه به این موضوع امروزه هدف اولیه و اصلی مشارکت مدنی بسیار کم رنگ شده است.

دفتر مرکزی

تهران خیابان پاتریس لومومبا پلاک 168

خوب است بدانید که اگر قوانین و مقررات پولی و بانکی رعایت نشود، امکان ابطال قرارداد تسهیلات مشارکت مدنی وجود خواهد داشت. در واقع قرارداد تسهیلات مشارکت مدنی ممکن است به دلایل زیر باطل شود:

1. ابطال قرارداد تسهیلاتی مشارکت مدنی و طرح دعوای آن به دلیل صوری بودن و عدم وجود قصد

2. ابطال قرارداد تسهیلاتی مشارکت مدنی و طرح دعوای آن به دلیل در اختیار گذاشتن سرمایه در دست شریک

3. ابطال قرارداد تسهیلاتی مشارکت مدنی و طرح دعوای آن به دلیل عدم مشخص نمودن موضوع قرارداد مشارکت مدنی

4. ابطال قرارداد تسهیلاتی مشارکت مدنی و طرح دعوای آن به دلیل عدم تعیین مدت قرارداد

 5. ابطال قرارداد تسهیلاتی مشارکت مدنی و طرح دعوای آن به دلیل عدم تعیین سود بانکی و عدم تعیین میزان مشارکت شریک

ابطال قرارداد مضاربه

قرارداد مضاربه به قراردادی می‌گویند که میان دو نفر منعقد می‌شود. در این قرارداد یکی از طرفین سرمایه را تامین کرده و دیگری با این سرمایه تجارت می‌کند. خوب است بدانید که این قراردادها میان بانک و مشتریان نیز منعقد می‌شود. بدین ترتیب افراد سرمایه خود را در بانک گذاشته و بانک‌ها با این سرمایه‌ها فعالیت تجاری انجام می‌دهند. در نهایت افراد نیز در سود بانک شریک می‌شوند. با توجه به این موضوع اگر این قرارداد بدین صورت منعقد شود، قرارداد مضاربه صحیح می‌باشد. اما اگر طرفین از انعقاد این قرارداد اهداف دیگری داشته باشند، قرارداد باطل می‌شود. سایر شرایط ابطال قرارداد مذکور مشابه قرارداد مشارکت مدنی می باشد.

5/5 - (1 امتیاز)
مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *